BABJI ZOB, 1128m, čez  Kupljenik


Planinsko društvo Polž  vabi na izlet v nedeljo 18.06.2023

ODHOD: 6:00 Višnja Gora in 6:15 Ljubljana Vič, parkirišče Dolgi most

PREVOZ:  Osebni avtomobili

OPREMA:  Pohodni čevlji, palice, vremenu primerna oblačila

HRANA IN PIJAČA: Iz nahrbtnika

ZAHTEVNOST: Lahka označena pot

ČAS HOJE: 6-7 ur s postanki

VODJA IZLETA : Tadej Hočevar vodnik PZS

PRIJAVE IN INFORMACIJE: do sobote 17.06.2023 do 18:00 (041-563 067 Tadej)

OPIS POTI:
Z izhodišča se napotimo čez most preko Save Bohinjke, s katerega se odpre lep pogled na Ribensko goro, za mostom pa nadaljujemo desno v smeri Bohinjske Bele, Kupljenika in Taleža. Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, nato pa prispemo na manjše križišče, kjer se v levo odcepi sprva še cesta proti Taležu, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kupljenika. Še naprej nadaljujemo po cesti, nato pa na naslednjem križišču, ki ni označeno nadaljujemo rahlo levo, tako da hodimo ob desnem robu bližnje ograje. V nadaljevanju se še vedno zložna cesta spremeni v kolovoz, kateremu pa na razpotjih sledimo v smeri Kupljenika. Nekaj minut naprej, ko pot preide na pobočja Homa (675 m), pa se prične strmeje vzpenjati proti desni, pri tem pa nas vodi preko dokaj strmih pobočij. Višje se gozd prehodno konča in pot nas pripelje do lepega razgledišča pri kapelici Na Koren, kjer lahko za kratko ustavimo korak in se naužijemo lepih razgledov.
Pot naprej se prehodno vrne v gozd, nato pa nas vodi ob robu travnikov. Nekoliko za obeležjem NOB, katerega opazimo na levi strani, pot zavije nekoliko bolj v levo ter se prične ob razgledih na Babji zob vzpenjati proti naselju Kupljenik. Asfaltno cesto, ki vodi skozi Kupljenik dosežemo nekaj korakov nad manjšo kapelico, mi pa ji sledimo levo v smeri Jame. Pot naprej nas vodi mimo razmeroma novega križa, nato pa se cesta počasi prične obračati vse bolj v desno. Na manjšem križišču, ki se nahaja med posameznimi hišami nadaljujemo desno (levo Talež), nato pa pot nadaljujemo po zložni asfaltni cesti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi proti Karavankam in Blejskemu jezeru. Mimo še enega obeležja NOB in mimo gasilskega doma, pa kmalu prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi kratka pot k cerkvi sv. Štefana (od cerkve je preko senožeti možno nadaljevati do markirane poti Kupljenik – Babji zob, saj v omenjeni smeri kažejo tudi oznake za jamo pod Babjim zobom, a domačini rajši vidijo, da se uporablja nekaj minut daljša pot, ki se senožeti umakne), mi pa nadaljujemo naravnost, po cesti, ki najprej zavije nekoliko desno, nato pa zavije levo ter se spusti do desne serpentine.
Na desni serpentini zapustimo cesto in nadaljujemo naravnost na označeno parkirišče, kjer se začne markirana pešpot Kupljenik – Babji zob.
Z označenega parkirišča nadaljujemo po slabši cesti v smeri jame pod Babjim zobom in Babjega zoba. Cesta nas najprej vodi ob robu pašnika, od koder se nam prehodno odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjih vrhov Karavank, nato pa za levim ovinkom, kjer opazimo planinske smerne table postopoma preide v gozd. Nekaj minut hodimo po cesti, nato pa na razmeroma novem križišču makadamskih cest nadaljujemo rahlo levo (v času opisa razpotje ni bilo označeno) na kolovoz, ki po nekaj metrih zavije še bolj v levo (naravnost jama pod Babjim zobom). Sledi vzpon skozi gozd, nekaj minut višje pa nas kolovoz pripelje na razgledno senožet, kjer se ob njenem spodnjem robu nahaja lesena koča, nam pa se odpre lep pogled proti Blejskemu jezeru in delu Karavank okrog Golice. Kolovoz nas le malo višje pripelje na drugo senožet, kjer nas oznake povedejo desno, na sprva slabše opazno stezico, ki preide v gozd. Ko stopimo v gozd, postane steza lepo sledljiva, le ta pa se prične strmeje vzpenjati. Nekaj minut višje prečimo novo, še ne v celoti dokončano gozdno cesto, nad njo pa se markirana pot dokaj strmo vzpenja skozi gozd. Ko pot zavije desno se nekoliko položi, nato pa se prečno vzpenja proti desni čez vse bolj strma pobočja. Višje postane pobočje še bolj strmo, a je pot razmeroma široka, tako da večjih težav prečenje ne povzroča, je pa v mokrem, snegu ali listju potrebno nekaj več previdnosti, še zlasti pri sestopu. Ko pot obide nekaj skalnih stolpičev zavije levo, preide v dolinico, nekaj korakov naprej pa še iz gozda na planino Prihod, ki ima ravno pravšnje ime, saj smo prišli na rob Jelovice.
Ko dosežemo planino nadaljujemo naravnost oz. rahlo proti desni, nato pa stopimo na kolovoz, kjer se nam priključi pot s planine Vršana in Danejeve planine. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, ki nas s “pomočjo” smerne table popelje na prepaden greben. Pot večinoma poteka nekaj metrov levo od prepada, tako da kake večje nevarnosti za zdrs ni, previdni moramo biti predvsem, ko za lep razgled stopimo nekaj korakov v desno z markirane poti. Pot, s katere se nam med krošnjami dreves odpirajo lepi pogledi proti Bledu, Bohinjski Beli in najvišjim vrhovom Julijskih Alp, nas pripelje na predvrh, kjer se v levo odcepi slabše opazna stezica proti bližnji planini Ricman.
Nadaljujemo naravnost, po poti, ki se prične vidno spuščati. Po nekaj minutah se spust konča, nas pa do razgledne točke in vpisne skrinjice Babjega zoba loči le še kratek zmeren vzpon.
Selski most – kapelica Na Koren 30 minut, kapelica Na Koren – Kupljenik 35 minut, Kupljenik – planina Prihod 1:05, planina Prihod – Babji zob 30 minut.

Dogodek je vključen v akcijo Slovenija planinari.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja