Arhiv aktivnosti


PLANINSKI TABOR DOLOMITI

Člani planinskega društva Polž smo se tudi letos odpravili na planinski tabor. Tokrat smo izbrali tujino in obiskali gorovje v italijanskih Dolomitih, znano pod imenom Tri cime, kar lahko v slovenščino prevedemo kot Trije vrhovi. So eden najlepših predelov Sekstenskih Dolomitov med katere spadajo Cima Ovest (2973m), Cima Piccola (2857m) in Cima Grande (2999m) oziroma Mali, Veliki in Zahodni vrh. Tri dni smo preživeli visoko med gorami, nočili pa smo v koči Auronzo na nadmorski višini 2333m.

V Dolomite smo prispeli v torek, 18.7.2023, kmalu po nevihtnem vremenu. Naslednji dan se je tabor aktivno začel, saj se je ena skupina povzpela po ferati Innerkofler na Monte Paterno, goro visoko 2744 metrov nadmorske višine. Na poti nazaj so se pred dežjem zatekli v kočo Locatelli (2450m) in potem v suhem vremenu nadaljevali nazaj do koče Auronzo. Ostali člani smo prehodili makadamsko pot okrog Treh Cim, ki je lahka in polna prelepih razgledov na vsakem koraku. Dolga je 12 kilometrov in nam je vzela približno 4 ure, z daljšim postankov v eni od koč, kjer smo si privoščili kavo in napolnili zaloge vode za na pot.

Drugi dan našega obiska Dolomitov se je prva skupina z  vodnikom Milanom na čelu povzpela na škrbino Forcella del Camoscio (2650m). Tja so se odpravili po isti poti kot dan prej potem pa skrenili proti Rifugi Pian di Cengia (2528m) ter se po krožni poti mimo koče Lavaredo (2344m) vrnila do koče Auronzo. Ostali del pohodnikov se je sprehodil po nekaj poteh v okolici koče, kjer smo bivali in se naužila razgledov na okoliške hribe.

Zadnji dan smo se vsi skupaj po zajtrku odpeljali do sedla Pordoi in se z gondolo povzpeli na Sass Pordoi (2950m), od kjer smo se želeli povzpeti na goro Piz Boe, ki je najvišja gora skupine Salla, gorovja v Dolomitih v Italiji in se nahaja na nadmorski višini 3152 metov. Ker pa sta nas megla in dež dohitela smo se morali vrnili nazaj do izhodišča ter prepustili osvojitev najvišje gore za kdaj drugič.